Lokalplaner er under pres

I takt med stigende velstand har vi gennem de seneste år set en ny tendens i Dragør, og i særdeleshed det seneste år. Der kommer flere og flere ansøgninger, hvor borgere ønsker at bygge til deres huse eller nye huse, og hvor ønskerne er i strid med gældende lokalplaner.

Lokalplaner og byplansvedtægter bør respekteres

Hvert kvarter i Dragør har sit eget særkende. Fra St.Magleby, til Nordstranden, over den gamle by, parcelhuskvartererne på syd, det åbne land og Søvang. Alt sammen kvarterer som de borgere der bor i de enkelte områder holder af, og for andre netop viser, at der er en særlig historie om hvert kvarter i kommunen. De planer der er styrende for, hvor højt man må bygge, hvordan husene skal ligge på grundene og meget mere, er netop lavet, for at sikre at byudvikling der tilgodeser borgerne og det lokale miljø. Mange planer er lavet for mange år siden og selvfølgelig ændrer behovene sig også og moderne bolig er ikke det samme i dag som for 50 år siden. Men skal vi lave om, skal vi tænke os godt om.

Man vil have mere og mere

Vi ser en stadig stigende tendens til, at borgerne ønsker at bygge større, højere, bredere og anderledes end det lokalplanerne tilsiger. Det kan være fulde to etagers huse, i stedet for 1½ plans hus. Det kan være kviste der er for store. Nye altaner i områder ikke har altaner og ikke mindst større huse end byggeprocenten tillader. På By, Plan og Erhvervsudvalgets møde ultimo maj måned, havde udvalget alene fem sager om byggeri der var uden for gældende regler. Tendensen om at man ønsker at bygge lige præcis det der er godt for mig, men ikke for helheden i området, vil vi formentlig se mere af fremover.
En væsentlig opmærksomhed at have er, at det er vigtigt for borgere der køber et hus, at de kan stole på lokalplanerne så der netop er en sikkerhed for, hvordan ens kvarter man bosætter sig i, udvikles i årene fremover.

Konservative ønsker en klar udmelding

På By, Plan og Erhvervsudvalgets møde den 8. maj 2018 havde Konservative stillet et forslag for at stoppe disse mange dispensationer. Vores forslag handler om, at forvaltningen skal stoppe byggeansøgninger der ikke overholder lokalplanerne. Disse sager skal ikke – som de ofte bliver i dag – fremmet og forelægges det politiske udvalg med henblik på en drøftelse af, hvorvidt vi ønsker at give dispensation. Det er et skråplan at der skal drives politik på sådanne sager. Politikerne har vedtaget lokalplanerne og har sendt et klart signal om, hvordan vi ønsker byudvklingen. Ved at der træffes en sådan beslutning er det klart og tydeligt for alle ansøgere hvad reglerne er, det giver tryghed for naboerne og vi har hånd i hanke med vores byudvikling. En gang årligt, kan kommunalbestyrelsen så få forelagt en sag om der har været generelle ønsker fra borgere der ikke er i overensstemmelse med lokalplanerne. Herefter kan der på passende vis indledes en politisk drøftelse om der er behov for at ændre på lokalplanerne, hvilket bør ske når vi vedtager kommuneplanen, som sker hver 4. år.
Vores forslag blev udsat til endelig behandling i august måned og vi ser frem til den politiske drøftelse af, hvordan vi sammen kan sikre, at byggerierne fremover er inden for lokalplanens bestemmelser.

Venlig hilsen
Kenneth Gøtterup
Gruppeformand, Konservative.
Medlem af kommunalbestyrelsen